Kai socialiniai tinklai lūžta nuo maisto nuotraukų gausos, nusprendėme pasidalinti keletu naudingų patarimų, kaip „skaniai“ fotografuoti maistą.
Tekstūra.
Fotografuodami maistą, pabrėžkite jo tekstūrą. Taip padaryti galite naudodami plačiai atvertą diafragmą
ir susifokusuodami ties viena sritimi objekto. Pasirinkite maisto dalį, kuri jums atrodo „skaniausia“, ir sufokusuokite vaizdą į ją. Fotografuokite žemai, maisto lygyje.
Spalvos.
Pasirinkite tinkamas spalvas, kurios pabrėžtų maisto vaizdą. Pabandykite
surasti audinių, įrankių, indų ir papuošimų, kurie derėtų su jūsų pasirinktu fotografuoti patiekalu.
Tinkamai parinkta fono spalva paryškins ir pabrėš fotografuojamo maisto skonį bei aromatą.
Detalės.
Fotografuodami maistą galite panaudoti detalę, kuri buvo naudojama maistui ruošti ar serviruoti, taip
sustiprinsite įspūdš, jog maistas gamintas namuose. Detalės gali būti įvairios: atvėsinti patiekalą skirtos grotelės, pjaustymo lentelė, serviravimo įrankiai ir t.t.
Papuošimai lėkštės šone ar ant patiekalo suteiks profesionalumo fotografijai, ji atrodys išbaigta. Citrinos citrininių keksiukų fone, kokosas, pabarstytas ant lėkštės su kokoso pyragu – visa tai padės atpažinti maisto skonius. Kiti pavyzdžiai – cukraus pudra, šokolado drožlės, petražolės, mėtos, riešutai, žaliosios citrinos, uogos.
Šviesa.
Kai tik įmanoma, naudokite natūralią šviesą švelnesniems, natūralesniems šešėliams ir šviesos efektams sukurti. Geriausia – netiesioginė šviesa nuo lango. Nereikia, kad saulė šviestų tiesiai į maistą.
Pabandykite surasti didžiausią įmanomą langą ir maistą padėkite kuo arčiau lango. Jei norite tamsesnio vaizdo su daugiau šešėlių, patraukite lėkštę kiek toliau. Jei vienintelis jums prieinamas pasirinkimas yra volframo šviesa, visuomet galite pataisyti spalvas vėliau, retušuodami fotografiją.
Postprodukcija.
Nepersistenkite su spalvomis, retušuodami fotografiją, nes maistas gali atrodyti nenatūraliai ir nepatraukliai. Svarbiausia – kad fotografija atrodytų apetitiškai. Taigi nepersistenkite su spalvomis, jei norite, kad žmogui imtų tekėti seilės vos pažvelgus į nuotrauką 🙂
Raštai.
Naudokite vienspalves lėkštes ir subtilių raštų audinius, kad neatitrauktumėte dėmesio nuo maisto. Balta – tinkamiausia spalva. Ji leidžia išsiskirti maisto spalvoms. Jei naudojate raštuotus audinius, kaip kad servetėles ar staltieses, lai tai būna vienintelis raštas nuotraukoje. Kuo paprastesnis raštas, tuo geriau. Tinka maži žirneliai, neryškūs dryžiai. Atminkite – jūs norite, kad žmonės pirmiausia pastebėtų jūsų maistą.
Nuotaika.
Kurkite nuotaiką turimu rekvizitu. Ar norite nufotografuoti romantiškos vakarienės lėkštę? Tegu fone atsiduria žvakės ir vyno taurės. Ar tai – pusryčiai? Rinkitės rytą primenančius elementus – uogų dubenėlį, augalą ant virtuvės palangės.